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    Movi Tour

    Esta noche, a partir de las 20 horas, en el casino Dreams de Puerto Varas se desarrollará la Feria del Vino MOVI (Movimiento de Viñateros Independientes) transformando a la comuna  en el epicentro de la vitivinicultura nacional.

    En la feria, que contará con la participación de Viña Corral Victoria, se podrá conocer el gran trabajo de 18 viñas independientes e innovadoras que día a día sorprenden por su calidad, historia y tradición.

    En el evento, que tendrá un carácter de inédito en la zona, se podrá compartir con los propios dueños de las viñas, que estarán en los stands para relacionarse con el público asistente, es decir, literalmente el público podrá conversar con quien produce el vino.

    Variedades como el Carignan y la cepa país, consideradas ancestrales por su origen colonial, además de las cepas tradicionales y ya conocidas que se consumen en nuestro país, ambientarán una noche en que se podrá recorrer nuestra historia, conceptos y sabores.

    Pero es no es todo, ya que la comida también tendrá un lugar de privilegio en la velada. Bien es sabido, que incursionar en el mundo del vino, va de la mano con una buena gastronomía. Por ello, la Feria MOVI estará complementada con varios stands que permitirán deleitarse con preparaciones como ceviches, risottos, paellas y crudos.

    Las entradas se pueden adquirir a través de Ticketpro.cl. El valor por persona es de 9 mil 500 pesos, con un descuento de un 50% para los lectores de El Llanquihue.

    Luego del paso por Puerto Varas, la feria se trasladará mañana a Valdivia, donde el Hotel Dreams nuevamente será la sede del evento. La semana de presentaciones culminará el jueves 13 de agosto, en el Dreams de Temuco.

    August 20, 2015
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    MOVI – Chilean Wine In Motion (Preview), by Rudi Goldman

    Rudi Goldman defines himself as passionate about covering industry events and creating programs and features related to wine, gastronomy, leisure, culture, travel and tourism. As former Hollywood producer, director and videographer, his work includes the production of many successful and award-winning television programs from Los Angeles, New York, London and Hilversum. Currently he is the owner of a communications company called Media in English, based in The Netherlands. Some of his work can be seen in the IMPress site.

    On February last year, he shot a video in Chile of several MOVI member winemakers in two regions, Casablanca and Maule Valley. Now, he´s currently editing the video version for IMPress Magazine about how MOVI is creating a revolution in the Chilean wine industry. This short preview is just a small sample of what the final video will contain.

     

    August 18, 2014
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    La entretenida movida alternativa del vino Chileno

    Desde Colombia nos llega este interesante artículo de la Revista Vinos del Diario El Tiempo, de Bogota. Escrita por Victor Manuel Vargas Silva, destacamos las palabras de Andrés Sánchez, de Gillmore:

    “Somos un grupo de pequeños productores, pero totalmente involucrados  y comprometidos con los vinos que hacemos, que nos hemos asociado para dar a conocer nuestras etiquetas. En el fondo, queremos decirle al mundo que Chile no solo es bodegas grandes, sino que hay un montón de productores chicos que están haciendo vinos con alma que vale la pena descubrir”.

    Y la materia sigue:

    El Movi ha tenido un gran impacto en la escena vitivinícola chilena. Cada vez son más los críticos y periodistas especializados del extranjero que piden reunirse con ellos durante sus visitas al país austral. “Hemos hecho mucho en muy poco tiempo –anota Sánchez–. Antes nadie hablaba de los pequeños productores, solo se hablaba de los grandes, pero creo que hemos logrado crear una categoría: de hecho, hay consumidores y distribuidores que ya piden ‘vinos tipo Movi’, de pequeño productor. Es muy interesante”.

    Para leerla completa, pinche aqui

    July 14, 2014
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    MOVI: Rebels with a cause, by Eduardo Brethauer

    “Después de cumplir un lustro como Movimiento de Viñateros Independientes, hoy esta asociación de pequeños productores, que ha levantado la bandera de los vinos a escala humana, se consolida como modelo asociativo, tanto en términos comerciales como de comunicación. Hoy sus vinos representan alrededor del 0,05% de las ventas chilenas en el exterior, pero su aporte a la construcción de una imagen más cercana y diversa de la Vitivinicultura nacional ha sido inconmensurable.”

    Así es como Eduardo Brethauer comienza el informe sobre MOVI en Vitis Magazine. Eso merece ser leído con atención. Haga clic aquí para acceder.

    After five years, Movimiento de Viñateros Independientes – MOVI (Chile’s Movement for Independent Vintners), the association of small producers that raised the flag of winemaking on a human scale is consolidating the model of associativity, both in commercial and communication terms. Today, their wines account for 0.05% of Chilean sales abroad; yet, their contribution to building a closer and more diverse image for local winemaker has been immeasurable”

    This is how Eduardo Brethauer begins his MOVI´s report on Vitis Magazine, one that deserve to be read with care. Click here for it.

    May 19, 2014
    BLOG

    Frente al actual proyecto de reforma tributaria, MOVI declara:

    Frente al actual proyecto de reforma tributaria que busca aumentar la carga impositiva al vino chileno, el Movimiento de Viñateros Independientes MOVI AG, declara lo siguiente:

    El Vino es uno de los pocos productos que pone el nombre de Chile en la mesa de millones de consumidores en todo el mundo, aportando de forma innegable a la imagen tanto interna como externa de nuestro país.

    Cualquier industria exitosa en la exportación de productos elaborados como el vino, tiene que ser también exitosa en el mercado interno. Exportamos nuestros vinos debido a que el mercado interno es demasiado pequeño, no debido a que haya en el extranjero mejores perspectivas comerciales.

    El vino es beneficioso para la sociedad y la salud de las personas. Un consumo moderado de 2 copas al día corresponde a un consumo promedio anual de 50 litros per cápita. Actualmente en Chile el promedio es de 12 litros por año, cifra muy por debajo de lo que se considera consumo moderado. Buscamos promover el consumo moderado de vino en Chile, no frenarlo aún más.

    Chile no puede castigar el consumo interno, mortificando el consumo inteligente, responsable y sano a nivel nacional.
    MOVI rechaza la banalización del vino simplemente considerado como bebida alcohólica. Una ley como la propuesta, entrega a la población el mensaje de que el vino es un producto nocivo que debe ser gravado, siendo la realidad del producto totalmente opuesta.

    Como MOVI levantamos la voz para defender y posicionar al vino como un alimento. Un alimento sano.

    Abogamos por la asignación de recursos estatales para la promoción del consumo moderado de vino en Chile. Creemos incluso que con un aumento en el consumo, aumentaría también la recaudación estatal con la tributación ya existente.

    April 22, 2014
    BLOG Movi Members Press

    Fox News, The Washington Post and many other telling the story of the newcomer vintners shaking up Chilean wine scene

    APLuis Andres Henao did a story about MOVI / newcomer vintners recently for Associated Press, and the story was picked up around the world over the wire.

    Fox News, Daily Mail (UK), ABC News, SalonThe Washington PostThe Western Star (Canada) were some the media that spread the word.

    It begins like this: “Sven Bruchfeld doesn’t mind if you don’t like his wine, as long as some people love it.

    He’s part of a bold new wave of independent vintners who are challenging Chile’s reputation for producing oceans of agreeable but predictable wines. Their quirky, small-batch harvests are capturing the attention of wine connoisseurs at home and abroad.

    “We need wines that are polemical, that are not liked by everyone, that generate controversy and spark conversations,” said Bruchfeld, a Chilean of German ancestry who is owner and chief winemaker at the Polkura winery.

    The independents have broken away from Chile’s industrial wine culture to lovingly squeeze out small lots of wines, usually using organic, even spiritually tinged theories of winemaking.”

    For the complete article, follow the links above.

    March 31, 2014
    Activities BLOG Press The Movement

    Jamie Goode tasted MOVI in London

    Jamie Goode, the well respected wine critic at www.wineanorak.com tasted MOVI wines last year and stated:

    “One thing that Chile’s wine scene has lacked: boutique wineries. In most new world countries, it’s the small, pioneering wineries that have led. …For this reason, I was delighted to taste this line up of wines from winegrowers who are part of MOVI…This is just a start. It would be nice to see more small producers in Chile making small scale, interesting, authentic wines. “

    We couldn´t agree more…Below you can find his text, and the original is at http://www.wineanorak.com/chile/movi_tasting.htm

    MOVI tasting
    Assessing wines from Chile’s smaller, boutique producers

    One thing that Chile’s wine scene has lacked: boutique wineries. In most new world countries, it’s the small, pioneering wineries that have led. But in Chile, everything has been on quite a large scale. Wineries owned by rich dudes with hundreds of hectares of vineyards each. It’s hard to be interesting and dynamic when you are huge, and sometimes Chile’s wines have been a bit safe and boring.

    For this reason, I was delighted to taste this line up of wines from winegrowers who are part of MOVI (Movimiento de Viñateros Independientes), an association of small independent wineries. When MOVI was formed years ago there were 12 members; now there are 20. That’s encouraging, as were some of these wines.

    This is just a start. It would be nice to see more small producers in Chile making small scale, interesting, authentic wines.

    Attilo & Mochi Tunquen Pinot Noir 2011 Casablanca, Chile
    Lovely sweet, pure liqueur-like cherry fruit nose. Fine, aromatic and inviting. The palate is silky and textured with lovely acidity and great precision. Some spicy structure with real elegance. 94/100

    Garage Wine Co Lot #28 Cabernet Franc 2010 Maipo Alto, Chile
    Sweet, ripe, smooth sleek blackberry and blackcurrant fruit with some fine herbal notes. Warm and complex. The palate is ripe, smooth and silky with nice structure and acidity. Ripe but stays fine. 93/100

    Vinedos Lagar de Bezana GSM 2011 Cachapoal, Chile
    14.5% alcohol. A blend of 55% Grenache, 25% Syrah and 20% Mourvedre. Warm, sweet and spicy with ripe berry fruits. Supple palate showing sweet fruit but also nice texture. Ripe but balanced with hints of earth, herbs and spice. Real elegance and refinement here. 93/100

    Rumukilla Golden Breast 2008 Maipo, Chile
    13.2% alcohol. 5 acre vineyard. What a strikingly bizarre label! Sweet, open liqueur-like cherry and berry fruits nose with some oxidative notes. Beguiling. The palate is supple, open and elegant with rounded, oxidative characters and some fruit. Distinctive wine showing a natural elegance. 92/100

    Gillmore Merlot Old Vines 2007 Loncomilla, Chile
    14.8% alcohol. Taut, slightly reductive berry fruits nose. Ripe, supple palate with nice berry and plum fruit, with a satisfying savoury, spicy edge. Good tannins. 90/100

    Garcia-Schwaderer Facundo 2010 Chile
    Cabernets Sauvignon and Franc, plus Carignan and Petit Verdot. 14% alcohol. Supple, bright and balanced with rounded, ripe berry fruits with some chalky, gravelly structure. Nice weight and depth with good acidity. Stylish and modern, needs time. 91/100

    Dueno de la Luna Carignan Meli 2009 Maule, Chile
    15% alcohol. Vivid, ripe and assertive cherry fruit nose with some raspberry. The palate is ripe and rounded with bright, vivid fruit, good acidity and some warmth. 90/100

    Trabun Syrah 2010 Cacapoal, Chile
    14% alcohol. Ripe, lush, pure raspberry and blackcurrant fruit nose. Sleek, supple, fruit-driven palate shows admirable purity. Ripe, sweet and a bit jammy, but stays fresh, just. 90/100

    Starry Night Vineyard and Wines Syrah 2010 Maipo, Chile
    14.5% alcohol. Ripe, sleek, jammy liqueur-like backberry fruit nose.The palate is ripe, sweet and quite pure with black fruits to the fore. A very ripe wine, but well done. 92/100

    Polkura Syrah 2010 Marchigue, Colchagua, Chile
    14.5% alcohol. Ripe, lush and sweet with bold, concentrated blackberry and blackcurrant fruit. Real intensity to this big, structured wine which has some spicy, tarry notes in the background. May turn a bit mushy with age so drink early. 90/100

    Villard Fine Wines Tanagra Syrah 2009 Maipo, Chile
    14% alcohol. Lush ripe and complex nose of herbs, spices and liqueur-like berry and cherry fruit. The palate is lush and ripe with concentrated, sweet fruit. Ripe and intense but retaining complexity and definition. Lovely purity. 93/100

    Flaherty 2010 Acongcaua, Chile
    15% alcohol. A blend of Syrah, Cabernet Sauvignon and Tempranillo. Lush, sweet, ripe cherry and berry fruits nose with some dried flower complexity. Sweet and pure with lush fruit. Quite distinctive: very ripe and warm, but elegant and seamless. 92/100

    Vina Peumayen Reserva 2010 Acongcagua, Chile
    Cabernet Sauvignon and Syrah, 13.5% alcohol. Vibrant, juicy and vivid with a sweet berry fruits nose. Fresh, juicy, tangy palate is plummy, ripe, yet fresh and distinctive. 88/100

    Vina Bustamante Mantum 2009 Maule, Chile
    14.8% alcohol. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah and Carmenere. Lush, smooth liqueur-like blackcurrant fruit nose. Supple, sweet, pure palate shows ripe fruit. Correct but a bit dull. 87/100

    Miguel Besoain Lafken 2009 Maipo, Chile
    14.8% alcohol. Organic, 20 K bottles made. Sweet, lush, autumnal dark fruits nose. Ripe and alluring. The palate is very sweet but shows a bit of structure and good concentration. Slightly overripe but tasty. 90/100

    Clos Andino Le Carmenere 2010 Chile
    13.8% alcohol. 6500 bottles. Vivid, spicy and tarry with nice freshness to the savoury, spicy black fruits. Vivid and fresh with a nice savoury character, quite European in style. 92/100

    February 17, 2014
    about the MOVIment Activities BLOG

    Un día con Kim Marcus, de Wine Spectator

    El último lunes de Enero, y todos preparandose para las vacaciones. Época de sandías, verano total. Una mañana que partió lluviosa y después se abrió lindísima.

    En un día así nos reunimos en Caliboro para recibir a Kim Marcus, el degustador de la revista americana Wine Spectator para Chile. Lo pasamos en grande, con un cordero asado que hasta ahora se recuerda, un sortido de tortillas y unas sandías que nadie vá a olvidar.

    Nuestras muchas gracias al equipo Caliboro, que lo hizo perfecto, y a Andrés Sánchez, que se acaba de convertir en el fotógrafo oficial. Son de él las fotos que estampan el post.

    February 03, 2014